Ben je goed in beeld?

Als onderdeel van onze goede voornemens dit jaar, gaan we de komende tijd meer artikelen plaatsen op de site. We beginnen met een actueel thema, want het is nog steeds een flink deel van de dag donker. 

Hardlopen in het donker kan een uitdaging zijn, vooral als het gaat om zichtbaarheid. Het is belangrijk om zichtbaar te zijn voor zowel jezelf als voor verkeersdeelnemers, om ongelukken te voorkomen. Het is namelijk lastiger voor automobilisten om hardlopers en voetgangers te zien in het donker dan in het daglicht. Hier zijn enkele manieren om je zichtbaarheid tijdens het hardlopen in het donker te verbeteren:

Draag reflecterende kleding, het liefst met ingebouwde verlichting: Kies voor kleding met reflecterende details of bevestig reflecterende strips aan je hardloopkleding. Dit maakt je zichtbaar voor verkeersdeelnemers wanneer ze hun koplampen op je richten. Reflecterende kleding is vooral nuttig in situaties waarin verkeersdeelnemers de koplampen van hun voertuig op je richten, zoals bijvoorbeeld bij een kruispunt of op een verlichte weg.

Gebruik een hoofdlamp: Een hoofdlamp zorgt ervoor dat je zichtbaar bent voor verkeersdeelnemers en andere hardlopers, maar ook voor jezelf, zodat je obstakels op de weg kunt zien. Een hoofdlamp is ook handig om te gebruiken als je op een minder verlichte weg loopt, zodat je beter zicht hebt op je omgeving. 

Draag felgekleurde accessoires: Draag bijvoorbeeld felgekleurde arm- of beenbanden, zodat je ook zichtbaar bent wanneer je in beweging bent. Dit is vooral nuttig voor verkeersdeelnemers die je van een afstand kunnen zien, zoals automobilisten die op de weg rijden.

Loop op verlichte paden: Kies, waar mogelijk, voor verlichte paden en wegen, om je zichtbaarheid te verbeteren en je veiligheid te waarborgen. Het is ook verstandiger om op verlichte paden te lopen dan op onverlichte wegen, omdat je beter zicht hebt op obstakels en eventuele gevaren.

Iets minder voor de hand, maar wel erg effectief; zorg voor goed verlichte schoenen. Er zijn hardloopschoenen en losse verlichting verkrijgbaar, zodat je voeten ook zichtbaar zijn voor verkeersdeelnemers. Dit is vooral nuttig als je op een donkere weg loopt en verkeersdeelnemers je benen kunnen zien bewegen.

Veel loopplezier en op naar de lentezon!