Heerlijk lenteweer, met 1 klein dingetje om rekening mee te houden

Als fanatieke hardlopers genieten we allemaal van het fantastische lenteweer en de prachtige omgeving terwijl we onze kilometers  afleggen. Helaas betekent de lente ook dat we vaak in contact met teken, kleine insecten die zich vastbijten in de huid en ziektes kunnen overdragen. Het is belangrijk om te weten hoe je met teken omgaat, zodat je gezond kunt blijven en kunt blijven genieten van je loopjes. 

Eerst even vooraan beginnen: wat zijn teken? Teken zijn kleine insecten die zich voeden met het bloed van dieren en mensen. Ze leven in gras, struiken en bomen en hechten zich vast aan hun gastheer wanneer deze langsloopt. Teken zijn vooral actief in de lente en de zomer, maar kunnen het hele jaar door worden aangetroffen. Ze kunnen verschillende ziekten overdragen, waaronder de ziekte van Lyme.

De beste manier om tekenbeten te voorkomen is door te zorgen dat ze niet op je huid terechtkomen. Beschermende kleding is een logische keuze, maar wist je dat lichtgekleurde kleding ook een verschil maakt? Een lange tight helpt sowieso, al is het altijd natuurlijk een afweging in de temperatuur van dat moment of je daar voorkeur aan geeft. Daarnaast is het zinvol om  insectenwerende middelen te gebruiken. Breng een insectenwerend middel aan dat DEET of picaridine bevat. Volg de instructies op de verpakking en breng het middel alleen aan op onbedekte huid. Tot slot: als het enigszins kan: vermijd hoge gras en struiken en blijf op de paden om contact met teken te voorkomen. 

Sowieso altijd een goed idee: controleer jezelf na afloop op tekenbeten. Als je een tekenbeet hebt, is het belangrijk om de teek zo snel mogelijk te verwijderen. Thuisarts.nl heeft een prima uitleg, inclusief filmpje over hoe je dat het beste doet. Snel verwijderen helpt om de schade te beperken, dus verwijder ze zo snel mogelijk, en bel dan even met je huisarts voor verder overleg.

Blijf alert op tekenbeten, maar geniet ook vooral van het heerlijke loopweer, het is prachtig nu. Loop ze!